Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ριζότο με σπαράγγια




         Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα, σε μια από τις πόλεις της Ελλάδας δηλαδή που καλλιεργούνται συστηματικά τα σπαράγγια, οφείλω να ομολογήσω ότι άρχισα να τα τρώω και να τα λιγουρεύομαι τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το σπαράγγι το καημένο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, άντε να το βρεις σε καμιά ψαγμένη συνταγή σε κανένα γαλλικό εστιατόριο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το 92% περίπου της ελληνικής παραγωγής σπαραγγιών εξάγεται στο εξωτερικό, που το τιμούν και το αγαπούν, όχι όπως εμείς εδώ! Πάντως πρόκειται για ένα πολύ παρεξηγημένο ζαρζαβατικό... Γιατί και νόστιμο είναι, και σούπερ θρεπτικό και καθαρίζεται εύκολα (όχι όπως κάτι φασολάκια και κάτι μπάμιες!) και μαγειρεύεται γρήγορα. Γενικά πάει παντού, από πίτσα, σουφλέ, τάρτες, τηγανιές, με αυγά, με ζυμαρικά, με ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Εδώ το κάνω ριζότο και γλείφω τα δάχτυλά μου!

Υλικά:
- 1 κούπα τσαγιού ρύζι για ριζότο (εγώ έβαλα το ελληνικότατο καρολίνα)
- 8 - 10 σπαράγγια (είτε λευκά είτε πράσινα και τα δύο είναι υπέροχα)
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
-  7 - 8 κούπες ζωμό λαχανικών (μην πάρετε έτοιμο να χαρείτε...βράστε σε μια κατσαρολίτσα ό,τι λαχανικό έχετε στο ψυγείο καρότο, λάχανο, πράσο, σέλινο, σέλερι, βάλτε και κανένα ωραίο μυρωδικό, στραγγίστε, τελειώσατε)
- 4 κ. σ ελαιόλαδο
- 1 κ. σ βούτυρο αγελαδινό
- 1 κ.σ γιαούρτι στραγγιστό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- αλάτι, πιπέρι, εστραγκόν, λίγο μαϊντανό
- τριμμένη παρμεζάνα




Καθαρίζουμε τα σπαράγγια με τον αποφλοιωτή (όπως τα καρότα) και δεν κόβουμε το πάνω λουλουδάκι τους. Τα κόβουμε σε κομματάκια. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σπαράγγια. Προσθέτουμε και το ρύζι και το ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε για λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκόολ δυνατή τη φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το εστραγκόν και ακολουθούμε την κλασική διαδικασία για την παρασκευή ριζότο. Ρίχνουμε το ζωμό λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ριζότο να μαγειρευτεί, Στο τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο, το γιαούρτι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα, αν το θεωρούμε απαραίτητο... εγώ δεν το θεωρώ πάντως!

Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου