Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Φωλιές με πράσα και μανιτάρια




Παρόλο που μπήκε η άνοιξη ο καιρός μας τα χαλάει. Βροχές και κρύο. Πάνω που είπαμε να βγούμε λίγο έξω να ξεσκάσουμε, να περπατήσουμε, να πάρουμε τον αέρα μας τέλος πάντων...τσούπ αλλαγή σχεδίων. Βροχή, σπίτι, ταινιούλα και τί άλλο; πίτσα!!! Αλλά επειδή είμαι απ' αυτές που βαριέμαι να το ανοίξω το φύλλο της πίτσας θα το απλοποιήσω και θα το κάνω μικρές φωλίτσες, caltzone που λένε και οι γείτονες Ιταλοί.
Και θα το γεμίσω με μανιτάρια, που σχετίζονται και άμεσα με τη βροχή και με πράσα που πάνε με όλα. Και με ό,τι άλλο βρω στο ψυγείο μου. Και θα γίνει μία λιχουδιά...

Υλικά:

Για τη ζύμη: 
4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 και 1/2 κουτ. σ. ξηρή μαγιά
1 και 1/2 κούπα ζεστό νερό

Για τη γέμιση:
3 πράσα
4 κούπες μανιτάρια
1 κούπα κρεμώδες τυρί
3 κούπες μοτσαρέλα
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι - θυμάρι

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και πλάθοντας ελαφρά. Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αν όμως δούμε ότι κολλάει πάρα πολύ στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Την αφήνουμε για καμιά ώρα να φουσκώσει σε ελαφρώς λαδωμένο μπόλ σκεπασμένη με πετσέτα.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση (στην οποία αν θέλουμε προσθέτουμε και κάποιο αλλαντικό).  Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα λαχανικά στο λάδι μας μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέτουμε το κρεμώδες τυρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και τη μοτσαρέλα.

Γεμίζουμε τις φωλιές: Παίρνουμε από τη ζύμη μικρές μπάλες στο μέγεθος της παλάμης μας και τις ανοίγουμε αρχικά με το χέρι μας κι έπειτα λίγο με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.  Χρησιμοποιούμε πάλι λίγο αλεύρι για να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Γεμίζουμε με 2 κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες μ' ένα πιρούνι. Γεμίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα καλτσόνε και τα ψήνουμε πάνω σε λαδόκολλα ή σε λαδωμένο ταψί στους 200 για 20 λεπτά περίπου.



Καλή όρεξη και καλό σαββατοκύριακο!!!

Δείτε και το παραμύθι: Οι φωλιές με τα νεραϊδοκουκουλια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου