Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Κέικ με πορτοκάλι και ολίγη σοκολάτα




Έχω δει τι παθαίνουν τα παιδιά στην πρώτη τους επαφή με τη σοκολάτα. Σεληνιάζονται…Τους γυρίζει το μάτι (κυριολεκτικά, το είδα πρόσφατα). Η ζάχαρη κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί ως εξαρτιογόνος ουσία, παρόλο που επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι η υπερβολική κατανάλωσή της είτε σε σοκολάτες (προσοχή κάποιοι πιστεύουν ότι οι σοκολάτα υγείας δεν περιέχει ζάχαρη- έχει πως δεν έχει, απλά λιγότερη), είτε σε άλλα γλυκά, δεν κάνει καλό ούτε σ’ εμάς ούτε στα παιδιά.
Θα μου πείτε έχει πια και σοκολάτες για διαβητικούς, με στέβια, με φυσικά γλυκαντικά. Οκ. Δεν χρειάζεται νομίζω να την αποκλείσουμε, αν δεν υπάρχει ανάγκη βέβαια. Απλά να την περιορίσουμε. Και με αυτό το κεκάκι αυτό ακριβώς κάνουμε. Καμουφλάρουμε την έλλειψη πολλής ζάχαρης με το πορτοκάλι και βάζουμε και λίγη σοκολατίτσα για όποιον, μικρό και μεγάλο, ήταν σούπερ καλό παιδί!!!

Υλικά για μια ορθογώνια φόρμα:
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
 ¾  του φλιτζανιού του τσαγιού βούτυρο γάλακτος (δεν χρησιμοποιώ ποτέ μαργαρίνη, προτιμώ μικρή ποσότητα βουτύρου ή ελαιολάδου) σε θερμοκρασία δωματίου
¾ του φλιτζανιού του τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (σουρωμένο)
Το τρίμμα από μισό πορτοκάλι
50 γρ. κουβερτούρα
2 αυγά
Λίγο αλάτι



Χτυπάμε με το μίξερ καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το τρίμμα και χτυπάμε πάλι. Συνεχίζουμε με το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα και όχι πια με το μίξερ. Τέλος, κόβουμε την κουβερτούρα με το μαχαίρι σε ακανόνιστα κομμάτια και την προσθέτουμε και αυτή. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα κέικ στην οποία έχουμε προηγουμένως βάλλει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά περίπου. Για να δούμε αν ψήθηκε, βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν υπάρχουν υπολείμματα στην οδοντογλυφίδα ή στο μαχαίρι το αφήνουμε λίγο ακόμη. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου